Het lijkt al zolang geleden dat we iets vernomen hebben van onze correspondente Instagram Zinzoekers uit Spanje. Het grappige is dat ze intussen niet langer in Spanje is. Ze is nu in Brazilië! Haar fiets heeft ze thuis gelaten om trager te reizen. Zo traag zelfs dat ze nu een maand op dezelfde locatie zal blijven, namelijk in Rio. Een week geleden kregen we na een kleine stilte onderstaand verslagje binnen. In haar verbinding met natuur zet ze gewoon haar innerlijke tocht verder. Benieuwd hoe ze de komende tijd de natuur in de stad zal beleven …

 

“Nature is not a place to visit. It is home.”
Gary Snyder

De vijfde belevingslaag van De Koraalwaaier, werken met metaforen, is tot nu toe de meest speelse geweest voor mij. Ondertussen heb ik ook wel begrepen dat het model de Koraalwaaier, zoals beschreven in het boek, niet zo lineair dient toegepast te worden. Zoals deze belevingslaag bijvoorbeeld. Ik kwam al snel tijdens mijn reis in contact met het metaforische. In de natuur kan je makkelijk metaforen vinden. Overal waar je kijkt kan je een voorbeeld vinden van iets dat in je leven aan het gebeuren is. Als je daarvoor open staat tenminste. Het is een effectieve manier om anders te kijken naar de dingen die je dwars zitten, om tot nieuwe inzichten te komen. Het geeft nieuwe perspectieven en inzichten waar ik al nadenkend niet zou op gekomen zijn.

In het Handboek Natuurcoaching kan je tal van oefeningen vinden die je helpen om met metaforen te werken op verschillende manieren. Aan de hand van seizoenen, wandelingen, het werken met natuurelementen,…. Wat voor mij het beste werkte, was een wandeling maken in de stad of in de natuur, en foto’s nemen van planten, bloemen, rotsen, dingen waar ik me tot aangetrokken voelde. Eenmaal terug thuis scrolde ik door de foto’s en dacht ik na over waarom het me zo aansprak. Vaak kwam er dan vrij snel een gebeurtenis of een eigenschap naar boven die resoneerde met mijn karakter. Of soms ook een inzicht over mijn levenssituatie waarin ik me momenteel bevind. Ik heb natuurlijk geen coach mee die mij begeleidt. Ik heb ook geen specifieke aanmelding. Ik speel er gewoon mee, omdat ik eens wil ervaren of ik de Koraalwaaier ook zo in mijn eentje kan beleven. Als ik ernaar terugkijk ben ik verrast wat dat allemaal met me doet. Heel wat inzichten krijg ik zomaar van de natuur. Zo dankbaar ben ik hiervoor.

Hier zijn een aantal voorbeelden van wat de natuurmetaforen me brachten:

Tijdens mijn fietsreis in Frankrijk kwam ik tot mijn eerste inzicht. Een rivier toonde me de weg voor een aantal dagen en het waren de zaligste fietsmomenten van heel de reis. Ik moest me niet bezig houden met de weg te zoeken, en had al snel door dat ik een persoon ben die graag volgt en zelf niet graag de leiding neemt. De rivier was mijn gps. Een natuurmetafoor van flow ook wel. Dat ik graag meega met de flow van het leven.

Momenteel zit ik in een fase waar ik nog op zoek ben naar mijn interesses en vaak probeer ik van alles door elkaar. Tijdens een wandeling door de stad zag ik een interessante boom waar ik mijzelf in zag. Uit de stam groeiden er bladeren van verschillende grootten, verspreid van beneden tot boven met wortels tussendoor. De kleine en grote bladeren symboliseerden mijn skills die ik tot nu toe heb verworven. Er is niet één specifieke skill waar ik veel ervaring in heb, maar heb wel veel verschillende bekwaamheden, de één kan ik beter dan de andere. Zo zit ik in mekaar. Dat inzicht geeft me rust.

Momenteel bevind ik me in Brazilië waar het nu volop lente is. Oude bladeren liggen te vervagen op de grond terwijl nieuwe plantjes klaar zijn voor hun nieuw leven. Deze transitie zie ik ook gebeuren in mijn leven. Misschien is dit wel de meest voorkomende metafoor waar een mens zich in kan vinden aangezien we allemaal voortdurend aan het veranderen zijn. Het is fantastisch om jezelf te kunnen spiegelen aan de natuur en wat er zich afspeelt om zo tot meer duidelijkheid en rust te komen.

Ook zag ik een aantal rotsen en planten die maar voor de helft begroeid waren. Dit zie ik altijd als soort eeuwige ontwikkeling, er is altijd ruimte voor meer betekenis!

02/12/2018 Instagram Zinzoekers in Brazilië.